Monday, April 20, 2009

Mindfull - Måndag

Nu är jag inte ensam längre, eller jo för tillfället är jag det men han är i skolan så han kommer ju snart hem.

Själv har jag inga föreläsningar idag = skönt!
Uppsatsen går framåt så det känns rätt bra.

Däremot ska vi på mindfulnesskurs som vi blev erbjudna gratis för några veckor sen, väldigt intressant faktiskt.
Mindfulness handlar om att man ska vara närvarande i nuet och inte leva för mycket framåt eller bakåt i tiden. Man ska tänka på vad man gör medan man gör det, förra gången skulle vi t.ex. äta ett russin men först skulle vi titta, känna och lyssna på russinet och sedan äta det väldigt långsamt och känna efter smaken ordentligt. Det är ganska häftigt faktiskt. Har ni tänkt på hur mycket man äter utan att tänka på att man gör det, utan bara skyfflar in. Det handlar också om att reagera på årstiderna, lägga märke till lövens färger på hösten eller känna doften av vår.

Mindfulness kommer ursprungligen ur buddhistiska funderingar. Viktiga punkter är t.ex. att försöka att inte sträva, acceptans och att se på saker som om du såg dom för första gången, med nya ögon.



"Att integrera mindfulness i ditt liv ger en mängd fördelar. Människor berättar om en ökad förmåga till avslappning, förbättrad koncentration och kreativitet, mer livslust och energi, större självinsikt och förståelse för andra, ökat självförtroende, bättre arbetsresultat och förmåga att hantera stress. En ökad medvetenhet om nuet frigör kapaciteten att möta situationer med valmöjligheter istället för att reagera automatiskt. Du får tillgång till kraftfulla inre resurser som hjälper dig att handskas konstruktivt med stress och svårigheter. Mindfulness är också verkningsfullt till att minska ett flertal psykologiska och fysiska symptom associerade med stress. Forskning har visat att personer som använder mindfulnessmetoder rapporterar om reducerade symptom på depression, ångest och kronisk smärta såväl som ett förbättrat immunförsvar."


Låter ganska bra tycker jag ^^

No comments: